Verhalen voor het leven

Vertelvoorstellingen, levensverhalen, vertelwandelingen

Agenda Voorjaar 2018

Voorstellingen

27 januari in Culemborg, Gelderlandfabriek, Helden van vandaag.
Voor dit Verhalenproject staan een tiental vertellers klaar in Nederland en Vlaanderen met levensverhalen over moed en angst.  Met verhalen en een mini-docu. De centrale vraag is: ‘welke verhalen heeft deze tijd nodig?’. Het gaat steeds om ontmoetingen tussen mensen en hun verhalen! Met begeleiding van Pauline Seebregts, vertelambassadeur 2017.Op donderdag 19 april vind je ons in Alden Biesen om 20 uur.

Nachtschade op 3 februari
We dwalen rond in en rond het Citadelpark in Gent.  Meer info bij Co. De Zere Knie.

Wanneer het licht terugkomt… Het Fonkelcollectief kondigt de lente aan! 
Verhalen zijn meer dan ooit belangrijk in deze woelige tijden.  Bovendien is het op 20 maart Wereldverteldag! Vier Leuvense vertellers eren de traditie van het vertellen en nodigen jullie uit om achterover te leunen en je te laten rondleiding door hun verbeelding.
Welkom op zondag 18/03 om 14u in de Appeltuin, Weldadigheidsstraat 74, Leuven.
Voor 10€ krijg je er nog een drankje bij in de pauze. Voor alle kinderen van 9 tot 99!
Fred Versonnen, Heidi Kockaerts, Katelijne Billet, Rien Van Meensel.

Verhalen proeven, voelen en beleven. Samen werkt het beter!
Kom luisteren naar verhalen, mee bewegen en zingen. Ontdek hoe we samen sterk en slim zijn, want de wereld is van iedereen! Rien Van Meensel vertelt voor iedereen, met en zonder beperking en nodigt uit om mee te luisteren en vooral om mee te doen! Wiebelen en waggelen mag!
Welkom bij vzw Sjarabang op 12, 13 en 15 maart op Kunstproeven in Mechelen. 

Beregoed!
Om 11 uur vertel ik in de bibliotheek van Vilvoorde voor de kleinsten… Ben je bang van beren of niet?

 

 Vorming

Digitaal Dromen met storytelling
Introductie in de geheimen van het levensverhaal en een digitale kennismaking met Rien Van Meensel en Patricia Huion. Een prettige interactieve workshop!
Welkom op 6 februari 2018 in het Ursulinnenklooster in Tildonk.  Inschrijven bij Zorgsaam.be.
P.S. Breng een paar foto’s mee (op een stick), liefst ook een laptop met Powerpoint of een Ipad (of degelijke tablet). Deze vorming is voor animatoren, begeleiders van nieuwkomers en iedereen die wil werken met zijn eigen verhaal of met het verhaal van anderen.

 

Vertellen met plezier voor senioren in WZC en de thuiszorg
Niets houdt ouderen alerter dan het vertellen dan een verhaal. Bij het vertellen kijk je naar het publiek, lok je, nodig je uit en vraag je. Ouderen reageren, antwoorden, bewegen en … zingen?  Met deze workshop leren we je de beginselen van het vertellen, we helpen je verhalen zoeken die dit doelpubliek aanspreekt, zowel wonderverhalen voor volwassenen als historische verhalen en anekdotes.  Je leert een verhaal brengen op een interactieve manier en met alle ogen op jou gericht. En zelfs durf kan je leren! Nadien leer je vragen stellen naar aanleiding van het verhaal i.v.m. reminiscentie. Iedereen welkom op donderdag 17 mei in CC Hasselt via Zorgsaam.be (prijs 80 Euro).

 

Verhalen van gisteren en dromen van morgen, bruggen bouwen in gemeenschappen
Vertellen in een kring spreekt allerlei mensen aan: ouderen, jongeren, nieuwkomers, anderstaligen en maatschappelijk kwetsbare mensen. Verhalen raken mensen en dan herinnert iedereen  zich wel een mooie moment. Er wordt geluisterd en herkend. Deze methodiek, het vertellen van levensverhalen in combinatie met wonderverhalen, is een zeer laagdrempelige manier om mensen zich thuis te laten voelen en op een creatieve en genereuze, gulle manier naar zichzelf te laten kijken. Je leert een ontmoetingskring op te zetten, thema's uit te kiezen en de juiste vragen stellen. Je krijgt ook ideeën om het project creatief te eindigen.  
Vorming i.s.m. Zorgsaam.be op vrijdag 8 juni in Engelenburcht in Tildonk

 

Vertel me jouw verhaal, ik heb tijd. Levensverhalen in de zorg.
Rien Van Meensel heeft al vaak geluisterd naar levensverhalen: van medioren, senioren, kinderen, mensen in een moeilijke situatie en nieuwkomers in België. Zij weet welke vragen je moet stellen, hoe stilte en aandacht werkt, hoe vertrouwen groeit en hoe het vertellen zelf elke keer weer heelt en doet groeien. 
In deze workshops leer je verschillende manieren om iemand uit te nodigen om zijn verhaal te brengen: vragen stellen, foto’s en materiaal aanbieden, werken met zintuigen, tekenen en naar muziek luisteren. We leren waar en wanneer we dit kunnen toepassen. We leren de voordelen van het werken in een groep. We leren hoe het geheugen werkt, hoe actief te luisteren, mogelijke privacy regels en hoe je achteraf aan de verhalen vorm kan aan geven onder vorm van een tentoonstelling, voorstelling, een bundeling van verhalen. Het is een praktische, laagdrempelige workshop waarbij materiaal wordt aangeboden. Het wordt een mooie dag!
Op dinsdag 5 juni.  Meer info bij Veerle Philips, Netwerk Palliatieve Zorg Limburg,  011 81 94 72

 

 Projecten 

Studiedag over Stilte in de zorg, Interregionale Conferentie Dementvriendelijke gemeenten

Trigger
In de Burgemeesterstraat vind je een huis waar kinderen met leerproblemen terecht kunnen. Ook kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong komen er naar toe.  Voor de derdejaars bieden we een vertelproject aan waarbij we nadien een voorstelling brengen in een WZC.

Living Library in Runkst
Voor dit project werk ik samen met stad Hasselt en Vorming Plus Limburg.  Iedereen heeft een verhaal te vertellen en dat verhaal is als een boek met een titel, een kaft, een flaptekst en een bibliothecaris die uitleg geeft over het boek. Je ontmoet de auteur en hebt een persoonlijk gesprek en dit alles in het WE in april in Villa Verbeelding.  

Geheimen. Holebi’s en transgenders in Woonzorgcentra.
Wat doet het met je om een geheim te hebben?  Wat is de prijs van het geheim te delen? Soms wil je het wel uitschreeuwen. Met een levensverhaal (i.s.m. Holebihuis Leuven) bezoek ik WZC-centra in de maand mei (Dijlehof en Wilsele Putkapel...)

Digital storytelling in het najaar en de zomer
Is.m. Vorming Plus Limburg startten Annelies Van Camp en ik een project op met nieuwkomers en maken digitale persoonlijke verhalen. Ons eerste project was intensief, confronterend en boeiend.  We hebben geleerd en ook fouten gemaakt: deze workshops openen alleszins deuren en laten echte ontmoetingen toe tussen Vlamingen en nieuwkomers. En er zijn negen prachtige filmpjes.