Verhalen voor het leven

Vertelvoorstellingen, levensverhalen, vertelwandelingen

Voorjaar 2022

Zaterdag 19 maart 2021    Verhalencarrousel in het park Michotte-Leuven

Samen met Ilse en Selle vertellen we verhalen in het park. Ik wordt begeleid door Nele Gerard, diatonisch accordeoniste.

Iedereen welkom van 14u 15 tot en met 16 u 30. Achteraf kan je een drankje consumeren in de buurt.

 

Maandag 21 maart      Levende bibliotheek in Genk

De bezoekers van de bib zullen die avond naast papieren boeken ook levende boeken kunnen uitlenen. Tien Genkenaren nodigen je die dag uit om naar hun verhaal te luisteren en in dialoog te gaan. Het idee moet voor meer verbondenheid zorgen in Genk. Je bent welkom na 18 uur. Kijk even op de website van de bib voor meer gegevens.

 

Dinsdag 26 april      Een zwaan, een korenbloem en een uitgestoken hand

Als je opgroeit in een klein dorpje met acht broers en zussen, dan heb je veel verhalen te vertellen. Rien vertelt over dat dorpje waar de tijd stilstond, waar er een grootvader uit het niets opduikt en waar de kleine geschiedenis de grote geschiedenis raakt. Ze weeft persoonlijke verhalen en traditionele wonderverhalen in elkaar en sleept je mee langs holle wegen en familiegeheimen en hilarische momenten. Waar begint werkelijkheid en fantasie? Rien vertelt verhalen voor volwassenen die persoonlijk en toch universeel zijn. Nele Gerard begeleidt en brengt het verhaal muzikaal tot leven op diatonisch accordeon.
Om 14 u 30 in LDC De Maretak, Geraardsbergen
Info bij en UitinVlaanderen.

 

Dinsdag 5 april      Opening Kunstroute in het Provincie Domein Kessel-Lo
Vier vertellers vertellen elk verhalen over de acht kunstwerken in het domein.
Binnenkort meer info.

 

Woensdag 20 april      Vlaamse Kost iin Alden Biesen
Langs onze wegen komen we overal verhalen en lekker eten tegen. Wist je dat ons moemoe, dat is mijn lievelingsoma, de lekkerste groentesoep ter wereld maakt? Dat een smid uit Gent ooit een wafelkraam had aan de poorten van de hemel? En dat lang geleden een blozende appel uit een Limburgse boomgaard een leven heeft gered? Rien Van Meensel en Joke Van Himbeeck brengen deze avond een menu van smakelijke verhalen.
Om 19 u 30 voor mensen van NT2 tijdens het vertelfestival.

 

Vrijdag 29 april      Reis door de tijd

Vertelfestival in de school Helix, Maasmechelen.

 

Zondag 26 juni      Vertelfestival in Langemark-Poelkapelle

Artiesten uit Afrika, een Vlaamse groep en Vlaamse vertellers brengen enen hele namiddag verstrooing. Met Moussa uit Guinée, vzw Amoukanama, Veerle Hernalsteen en ik, natuurlijk. Ik breng er mijn nieuwe voorstelling voor kinderen.

Ik doe wat ik kan en ik kan wat ik doe!

Wat is het geheim van de beroemde haan Cantecleir? En wat doet de kleine grijze vogel in het kippenhok? Rien vertelt hoe moeilijk het is om te ontdekken wie je nu eigenlijk bent. Hoe word je een kleine held? Met zingen, bewegen en meedoen! In samenwerking met Celliste Sara Fontàn Fereira, celiste en lesgeefster in de Academie in Tienen.

 

Projecten

Helden. Weireldklapz

Uitwisseling met Guinée Concakry i.v.m. verhalen en circus. In februari verblijf in Conakry.

Tentoonstelling van verhalen “Dit ben ik en dit is mijn held”. In en rond het gemeentenhuis van Langemark-Poelkapelle.

 

Het leven is een cirkel

Tentoonstelling met tien levenvsverhalen van bewonzers van LDC, GAW en WZC Ter Vlierbeke.

Dagelijks te bezichtigen aan de ramen en in de cafetaria.

 

Salon Souvenir

Tweewekelijks komen we samen. Wij, dat zijn mensen van Vlaamse en van andere origine, allemaal Genkenaars om te vertellen over het leven met de mijn en over leven in Genk.

Optreden op 13 november in de schouwburg van Genk!!!

 

Living Library in samenwerking met Avansa Kempen en stad Geel.

In voorbereiding.

 

C’est Cool!

Via Zoom geef ik basis Frans aan kinderen van de lagere school in Shropshire, UK. Het belangrijkste leermiddel naast liedjes en raadsels zijn verhalen natuurlijk! In vier scholen werden elk vijf lessen gegeven. Nadien zullen life evenementen plaatsvinden.

Gesubsidieerd door ‘Get a Word in Edgeways Festval’, UK.

 

Vragen staat vrij Werken met levensverhalen

Sommige ouderen (en ook anderen?) snakken er naar om over hun leven te vertellen. Het is fijn om getuigen te hebben van jouw leven en geturige te mogen zijn. Maar hoe werk je met levensverhalen? Hoe werk je met in een kring? Hoe krijg je mensen aan het vertellen en hoe krijg je dat verhaal in beweging? Hoe gebruik je voorwerpen, foto’s en een eigen verhaal? Hoe maak je een levend verhaal? Een workshop over leren luisteren, betere vragen stellen en mooie verhalen als geschenk!

In samenwerkiig met LDC’s en WZC.