Verhalen voor het leven

Vertelvoorstellingen, levensverhalen, vertelwandelingen

Agenda najaar 2017

 

Voorstellingen

 

Kom naar het eindfeest in het Provinciaal Domein in Kessel-Lo op 13 oktober. Terwijl de dag gaat slapen, houden vier bijzonder verhalenvertellers van het Fonkelcollectief je klaarwakker met sprankelende verhalen. Met Rien, Fred, Katelijne en Heidi

 

Op zondag 15 oktober ben je welkom in het Vinne te Zoutleeuw: Appelen en Peren, madammen en meneren! Met verhalen en de fruitoogst.

 

Projecten

 

Een heel leven

Vertellen over het leven in een kring in WZC Het Dijlehof. We eindigen met een tentoonstelling en foto’s.

 

Ver-tellen, dichtbij? Voor dit Verhalenproject staan we met een tiental vertellers klaar in Nederland en Vlaanderen om verhalen op te halen die gaan over moed en angst. Die verhalen vertellen we weer verder in o.a. moskeeën, buurthuizen, herinneringscentra voor de tweede wereldoorlog en een daklozenopvang. Na afloop is er een gesprek met het publiek over de vraag; ‘welke verhalen heeft ‘deze tijd’ nodig?’. Het gaat steeds om ontmoetingen tussen mensen en hun verhalen! Met begeleiding van Pauline Seebregts, vertelambassadeur 2017.

 

Geheimen. Holebi’s en transgenders in Woonzorgcentra.

Wat doet het met je om een geheim te hebben? Wat is de prijs van het geheim te delen? Soms wil je het wel uitschreeuwen. Met een levensverhaal (i.s.m. Holebihuis Leuven) bezoek ik WZC-centra (o.a. Dijlehof, Ter Vlierbeke en Wilsele Putkapel...).

Digital storytelling van 30 oktober tot 4 november

Is.m. Vorming Plus Limburg starten Annelies Van Camp en ik een project op met nieuwkomers en maken digitale persoonlijke verhalen. Een proefproject en ik heb er zin in!

 

Vertellen in het Nederlands i.s.m. Vorming Plus Oost-Brabant
Twee avonden delen we verhalen en vertellen we in een kring. Laagdrempelig en taalbevorderend. Op donderdag 9 en 16 november van 20u tot 22u. Meer info bij Vorming Plus.

 

Workshops


Digitaal dromen en Storytelling op 19 oktober 2017
Vertellen over jouw leven is boeiend, hartverwarmend en laagdrempelig. Met een kleinere groep kan je een proces op gang brengen. We leren hoe je dit doet, hoe je levensverhalen oogst, hoe het geheugen wordt wakker gemaakt en hoe er een draad komt in het verhaal. In de voormiddag werken we aan de verhalen en zoeken we naar kleur en diepgang, in de namiddag maken we er een digital storytelling van. Je leert hiervan de basisprincipes en je kan zo aan het werk! Met het eindmateriaal kan je dan weer andere bewoners en bezoekers bereiken. Breng een paar oude foto's mee (evt. op een stick) en liefst ook een laptop met powerpoint of een I-pad (of goede tablet). We eindigen met een toonmoment.
Rien Van Meensel is vertelster en begeleidster van vertelcirkels en levensverhalen. Ze realiseerde reeds een aantal projecten in woonzorgcentra, buurtorganisaties i.s.m. Vorming Plus, steden, buurtorganisaties, organisaties die werken met kwetsbare personen... Patricia Huion werkte al jaren als vernieuwer in het onderwijs en is bezig met het creëren van gemeenschappen d.m.v. verhalen.

Info: Op 19 oktober in de Engelenburcht te Tildonk. Inschrijven via www.zorgsaam.be.

Prijs 75€ met lunch. Voor animatoren in WZC, begeleiders van groepen, buurtwerkers en iedereen die zijn eigen verhaal digitaal wil maken.

 

Verhalen van gisteren en dromen van morgen, vertellen als verbinding tussen gemeenschappen

Door de juiste vragen te stellen, krijg je mooie en herkenbare verhalen te horen. Vertellen in een kring spreekt allerlei mensen aan: ouderen, nieuwkomers, anderstaligen en maatschappelijk kwetsbare mensen. We hebben allemaal verhalen, gedichten en herinneringen, een mooie moment. Er wordt geluisterd en herkend. Deze methodiek, het vertellen van levensverhalen in combinatie met wonderverhalen, is een laagdrempelige manier om mensen te bereiken, zich thuis te laten voelen en op een creatieve en genereuze manier naar zichzelf te laten kijken. Individuen voelen zich weer deel van een gemeenschap en gemeenschappen ontmoeten elkaar. Je leert een ontmoetingskring op te zetten, thema's uit te kiezen en de juiste vragen stellen. Je krijgt ideeën om het project creatief te eindigen. Of wil je het een permanente vorm geven?

Info: op 13 november in de Engelenburcht te Tildonk. Inschrijven via www.zorgsaam.be

Prijs: 75€  met lunch. Voor wie? Voor alle personen die werden met anderstaligen, nieuwkomers, maatschappelijk kwetsbare personen, ouderen, ...

 

FONKELEND VERTELLEN

Vertelcursus met Fred Versonnen en Rien Van Meensel

Za 09 Sep 2017 - 09.30u  -  Za 16 Dec 2017 - 12.30u,  CC Deborre, Bierbeek

fonkelend vertellen Rien en Fred

Vertellen is oeroud en actueel! Verhalen zitten boordevol kennis, geschiedenis en wijsheid. 
Op geheel natuurlijke wijze komen verhalen tot stand en geven ouders ze door aan hun kinderen. Deze mooie traditie lijkt te verdwijnen. Maar niks is minder waar, want in de cursus ‘Fonkelend vertellen’ zijn verhalen weer helemaal terug van weggeweest. In deze reeks van tien sessies kan je de basis van het natuurlijke vertellen onder de knie krijgen.
Een natuurlijke verteller weet zich als geen ander te verbinden met zijn publiek. Hij of zij kan van een gewone anekdote een bloedstollende saga maken.

Een natuurlijke verteller laat je de verhalen zien, voelen en ruiken. Rien Van Meensel en Fred Versonnen, beide natuurlijke vertellers met een mooie staat van dienst, wijden je in in de geheimen van het vertelambacht.

Dit is wat je leert:

  • Het structureren van een verhaal
  • Het omzetten van een verhaal in vertelbare beelden
  • Het opbouwen van een spanningsboog
  • Verbinding vinden met het publiek
  • Het inzetten van emotie en zintuiglijkheid
  • Het gebruik van stilte
  • De toegang tot duizenden verhalenWat we van jou verwachten: veel goesting om het natuurlijke vertellen te leren.

DATA

Zaterdag 9, 16 en 23 september
7, 14 en 28 oktober 
18 en 25 november 
9 en 16 december 2017
telkens van 9.30 u tot 12.30 u


PRIJS

€ 250 voor 10 sessiesinclusief een ticket voor de vertelavond met Daniel Morden en Katlijne Billet, op vrijdag 1 december 2017

TICKET Kopen