Verhalen voor het leven

Vertelvoorstellingen, levensverhalen, vertelwandelingen

Agenda 2018

Vertelvoorstellingen

12 oktober om 19 u 30 :

Magisch Slotfeest in het provinciaal Domein Kessel-Lo

De fonkelvogels schitteren met verhalen terwijl de lichtjes fonkelen rond de vijvers.  Welkom!!!

 

Zaterdag 27 oktober:

Vertellen voor de kleinsten!

Om 11 uur vertel ik in de bibliotheek van Vilvoorde… Doe, zing en zeg mee!

 

Donderdag 29 november om 20 uur in de Raveelkapel, Machelen (Zulte)

Huiskamervoorstelling: Een korenbloem, een zwaan en een uitgestrekte hand

Als je opgroeit in een klein dorpje met acht broers en zussen, dan heb je veel verhalen te vertellen. Rien vertelt over dat dorpje waar de tijd stilstond, waar er een grootvader uit het niets opduikt en waar de kleine geschiedenis de grote geschiedenis raakt. Ze weeft persoonlijke verhalen en traditionele wonderverhalen in elkaar en sleept je mee langs holle wegen en familiegeheimen en hilarische momenten.  Waar begint werkelijkheid en fantasie?  Rien vertelt verhalen voor volwassenen die persoonlijk en toch universeel zijn.

Rien Van Meensel is gepassioneerd door de kleine en grote verhalen en begeleidt mensen bij het vertellen van hun levensverhaal (www.verhalenvoorhetleven.be).

Nele Gerard laat haar creativiteit de vrije loop in folkduo "Muz à Muze" en brengt verhalen muzikaal tot leven in de vertellingen van "Zus & Zo".

Info: of bel naar 092431487

 

Woensdag 28 november om 20 uur in OPEK.Gender@war.

Voorstelling i.s.m. Integratiedienst Leven met de oorlog als decor.

Laat je meeslepen door het verhaal van een jongen van dertien die eerst uitkijkt naar een spannende vakantie, want de grote landen maken ruzie en er is sprake van vechten!  Maar dan breekt de hel los. Leuven brandt. Een leven is niets waard. Mannen worden hardhandig opgepakt en weggevoerd naar Duitsland, ook Denis. As hij terugkomt, is alles veranderd. Overal hangen Duitse vlaggen. Mensen zijn verdwenen. Denis moet een zware beslissing nemen: wie kan hij nog vertrouwen? Dit is een verhaal zoals ‘In Vlaamse Velden’, maar dan over een gewone familie.  Poëtisch en ontroerend en gebaseerd op ware feiten.

Rien Van Meensel vertelt geen geschiedenis, maar wel de verhalen van gewone mensen: toen leven overleven werd, toen je niet meer wist wie je nog kon vertrouwen... Met dit verhaal wil ze de stem aan vrouwen tijdens de oorlogsgewoel teruggegeven.  Ook het verhaal van een hedendaagse vluchteling zal in deze voorstelling aanbod komen. Meer info volgt! Rien wordt op de voorstelling begeleid door Nele Gerard op diatonisch accordeon.

 

Verhalen van gisteren en dromen van morgen, bruggen bouwen in gemeenschappen
Workshop 2 oktober in PRH Antwerpen 9u30 tot 16 u30

Vertellen in een kring spreekt allerlei mensen aan: ouderen, jongeren, nieuwkomers, anderstaligen en maatschappelijk kwetsbare mensen. Verhalen raken mensen en dan herinnert iedereen zich wel een mooie moment. Er wordt geluisterd en herkend. Deze methodiek, het vertellen van levensverhalen in combinatie met wonderverhalen, is een zeer laagdrempelige manier om mensen zich thuis te laten voelen en op een creatieve en genereuze, gulle manier naar zichzelf te laten kijken. Je leert een ontmoetingskring op te zetten, thema's uit te kiezen en de juiste vragen stellen. Je krijgt ook ideeën om het project creatief te eindigen.
(you-tube https://youtu.be/vNWNKYeOM_k).
Inschrijven via http://www.zorgsaam.be/NL/OnzeVormingen/tabid/5860/Default.aspx.
Waar? Otto Veniusstraat 15, 2000 Antwerpen. Kostprijs 45 euro. 

 

“Vertel me je verhaal, ik heb tijd.” Levensverhalen in de zorg.

Workshop op 4 oktober in het theatercafé Hasselt

Ik luister vaak naar levensverhalen: van medioren, senioren, kinderen, mensen in een moeilijke situatie en nieuwkomers in België. Je kan leren welke vragen je moet stellen, hoe stilte en aandacht werkt, hoe vertrouwen groeit en hoe het vertellen zelf elke keer weer heelt en doet groeien.
We leren waar en wanneer we dit kunnen toepassen. We leren de voordelen van het werken in een groep. We leren hoe het geheugen werkt, hoe actief te luisteren, mogelijke privacy regels en hoe je achteraf aan de verhalen vorm kan geven.Het is een praktische, laagdrempelige workshop waarbij materiaal wordt aangeboden. Het wordt een mooie dag!

Netwerk Palliatieve Zorg Limburg vzw in CC Hasselt. IN FO 011 81 94 72
Deze workshop vindt verder in verschillende vormen plaats i.s.m. Zorgsaam vzw. 

 

Projecten

Vertelsessies: Het leven is een cirkel.  Een samenwerking tussen Fonkelvogelcollectief en LDC Ter Vlierbeke.

Sommige dingen herinneren we het ons nog of het gisteren was: Kessel en Lo, Blauwput en Vlierbeek, landelijke gemeenten met veel groen en overal beken, de tram, het Vijverpark en het Leopoldpark, de sirenes van ‘den Central’, de molens, de cafés, de toneelgezelschappen en de buurtfeesten. Er is niks mis met wat nostalgie naar vroeger! En erover praten doet deugd. We willen een boeiende ervaring bieden aan mensen van 68+ en ouder. We vormen een vertelkring waarin mensen over hun levenservaring en het leven in de buurt kunnen vertellen. Wij bieden (voorlopig) tien sessies aan. Als je ze niet allemaal kan volgen, is dat niet erg. Deelnemers worden van harte uitgenodigd om interessante foto’s, verhalen, herinneringen uit de buurt van Kessel-Lo en Ter Vlierbeke mee te brengen. De groep bepaalt hoe we later deze verhalen gaan bundelen, bewaren en delen.
We starten op 16/10 in LDC Ter Vlierbeke.  Andere data: 16/10-23/10-6/11-27/11-4/12-18/12 (+ 4 sessies in 2019 - data nog te bepalen) van 13 tot 15 u 30. Gratis.
Bel naar 016/555511 (Veerle) of 0478/247053 (Rien). Voorlopig is de workshop volgeboekt!

 

Trigger

In de Burgemeesterstraat 5 vind je een huis waar kinderen met leerproblemen terecht kunnen. Ook kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong komen er naar toe. En ze leren vertellen, het verleden onderzoeken, Spaans, fotografie, proefjes enz. Kom zeker eens langs. Info www.deleermobiel.be.

 

Digital storytelling in het najaar

Is.m. Vorming Plus Limburg startten we (plus Annelies Van Camp) een project op met nieuwkomers en maken digitale persoonlijke verhalen. Deze workshops openen deuren en laten echte ontmoetingen toe tussen Vlamingen en nieuwkomers. Je vindt de eerste filmpjes op www.onsverhaal.be. 

 

Living Library in Runkst

Voor dit project werk ik samen met stad Hasselt en Vorming Plus Limburg.  Iedereen heeft een verhaal te vertellen en dat verhaal is als een boek met een titel, een kaft, een flaptekst en een bibliothecaris die uitleg geeft over het boek. Je ontmoet de auteur en hebt een persoonlijk gesprek en dit alles in het WE in april in Villa Verbeelding.