Verhalen voor het leven

Vertelvoorstellingen, levensverhalen, vertelwandelingen

Voorstellingen 2019

Een wonderbaarlijk wonderlijk wonder!

De wereld is zo schoon. Rien en Heidi vertellen over het ontstaan van alles wat kruipt of groeit en leeft op onze planeet. Wanneer begint iets eigenlijk? Begint het met een knal, een patsboem of hokus pokus?

Scholen zijn in CC de Borre op vrijdag 15 februari welkom!

 

Een zwaan, een korenbloem en een uitgestoken hand op 16 februari om 15 uur.

Als je opgroeit in een klein dorpje met acht broers en zussen, dan heb je veel verhalen te vertellen. Rien vertelt over dat dorpje waar de tijd stilstond, waar er een grootvader uit het niets opduikt en waar de kleine geschiedenis de grote geschiedenis raakt. Ze weeft persoonlijke verhalen en traditionele wonderverhalen in elkaar en sleept je mee langs holle wegen en familiegeheimen en hilarische momenten. Waar begint werkelijkheid en fantasie?
Rien vertelt verhalen voor volwassenen die persoonlijk en toch universeel zijn.

Nele Gerard laat haar creativiteit de vrije loop in folkduo "Muz à Muze" en brengt verhalen muzikaal tot leven in de vertellingen van "Zus & Zo".
Reserveren via cc de Borrre. En kijk nog even verder naar  het programma van het Fonkelvogelfestival!

 

‘Mysterieuze bossen en meren’

op de Verteldag 30 april in de Helix in Maasmechelen

Wie durft er alleen in een bos wandelen? Het ritselt en ruist er. Ogen bekijken je van achter

elke struik. Sommige ervan hebben honger. Kunnen bomen praten? En als je een oude man tegenkomt met een mantel vol sterren en planeten, vertrouw je hem?

En achter het bos ligt een groot meer, vol met duizend meeuwen, maar geen mens of kind durft er te komen. Maar Michael moet gaan. Ga jij mee het donkere bos in?

Durf je? Verhalen over mysteries waarvoor we oplossingen vinden of uitvinden... met bibberen en beven.

 

Workshops Voorjaar 2019

 

Masterclass woord: ‘Vertel me over jouw leven’

in Ekeren op 2 februari van 13-16 uur
Jouw leven en elk leven is een verhaal met karakters, scènes, met helden en slechteriken. Er zijn goede tijden en slechte tijden. Er zijn hoofdstukken en plots. Het hoeft daarbij niet over grote drama’s te gaan: elke gebeurtenis die (een deel van) ons comfortabel leven overhoop gooit en waarbij we ons moeten aanpassen aan een nieuwe wereld is een verhaal waard.  Hoe vertel je over jouw eigen leven en hoe breng je anderen tot vertellen over hun leven? Als we een verhaal hebben, hoe gaan we dan aan het werk: hoe maken we het boeiend, rakend en meeslepend? We maken kennis met het brede veld van persoonlijke verhalen en de verschillende manieren waarop je ze aan de wereld kunt tonen.

Inschrijving via: (let op de juiste schrijfwijze van de familienaam aub J).

 

Digital Storytelling  op 1 maart 2019

Introductie in de geheimen van het levensverhaal en een digitale kennismaking met Rien Van Meensel en Patricia Huion. Een prettige interactieve workshop!

Welkom op 1 maart 2019 in Antwerpen.  Inschrijven via www.zorgsaam.be.

P.S. Breng een paar foto’s mee (op een stick), liefst ook een laptop met Powerpoint of een Ipad (of degelijke tablet). Deze vorming is voor animatoren, begeleiders van nieuwkomers en iedereen die wil werken met zijn eigen verhaal of met het verhaal van anderen.

Filmpjes kan je bekijken op www.onsverhaal.be (i.s.m. Vorming Plus Limburg)

 

‘Verhalen als gids voor onderweg’

op vrijdag 22 maart van 10 tot 17 uur
Van in het begin der tijden zoekt de mens naar manieren om het leven te begrijpen. Antwoorden vonden ze via mythen en verhalen. In mythen en verhalen ontmoeten we goden, helden, dieren en natuurkrachten die ons helpen om eeuwige (en tegelijk ook actuele) vragen over het leven en de zin van het leven te beantwoorden.
Ons leven en de keuzes die we maken worden voor een deel bepaald door onbewuste, innerlijke patronen (archetypen cfr. Jung). We moeten allemaal opgroeien, los komen van onze ouders, leren overleven, een doel stellen,  een partner vinden, ... of we nu een Bosjesman zijn in de Kalahari woestijn of een Westerse mens in een stad. En in mythen, sagen en sprookjes komen we deze universele patronen opnieuw tegen. Sprookjes en mythen zijn geen ware verhalen en toch gebeuren ze telkens opnieuw in ons innerlijke leven.

Met deze workshop gaan we op stap met enkele mythes. We kijken hoe ze weerklinken in ons leven en hoe goden en godinnen telkens weer op ons pad komen. Jij leert ze herkennen en verwelkomen

Er is geen voorkennis vereist.

Plaats : CambiArte, Bierbeek, organisatie en inschrijving : vzw De open cirkel, . Prijs : 95 euro


Projecten voorjaar 2019

In Ter Vlierbeke organiseren we nog steeds een vertelcirkel, levensverhalen samen met 68-plussers. Workshops volgen nog.
Het internationale project over begeleiding van vertelcirkels ‘het leven is een cirkel’ in het kader van FEST (Federation of European Storytellers) wordt afgerond.

P.S. Herinneren is als chocolade!