Verhalen voor het leven

Vertelvoorstellingen, levensverhalen, vertelwandelingen

Het leven is een cirkel

Het leven is een cirkel

Het Fonkelvogelcollectief start met het Europese project (FEST, Federation of European Storytellers), namelijk ‘Het leven is een cirkel: vertelkringen voor ouderen en senioren’ in Vlaanderen.

Wat houdt een vertelkring in? Bij ouderen is vaak een vraag om ervaringen en herinneringen te delen. Een beetje nostalgie naar het verleden, dat doet soms deugd en haalt mensen uit het isolement. We halen herinneringen op in groep. Er kan ook een link worden gelegd met Lokaal Erfgoed en er kan een product worden gemaakt (boek, tentoonstelling, theater, vertelvoorstelling e.a.).

In onze zorgcentra komen steeds meer ouderen met grotere zorgvragen terecht, daar wordt het moeilijker om vertelgroepen op te zetten, maar .... tegelijkertijd zijn er in Vlaanderen meer dan 200 Locale Dienstencentra (LDC) verbonden aan een woonzorgcentra. Ze hebben de opdracht gekregen om meer aandacht te hebben voor de buurt. Ik denk dat vertelkringen hier perfect inpassen. We starten in oktober trouwens een vertelkring op in LDC Ter Vlierbeke Kessel-Lo.

Ben je vrij zijn op 19-20 januari 2019, dan organiseert Fonkelvogel een inspiratie-WE in Leuven in samenwerking met het Stichting Platform Levensverhalen uit Nederland. Zij hebben ervaring en willen hun kennis delen. Een deel opleiding, een deel zoekproces. Hoe werf je mensen? Hoe prikkelt je het geheugen? Hoe luister je echt? Hoe pak je het aan?

In bijlage vind je een 'gezocht': Ben je, ken je een verteller, een senior, een beroepskracht, een vrijwilliger, een expert...Meer info bij Rien, 0478 24 70 53 of per email.

pdf logoGezocht.pdf                pdf logo  Voorlopigprogramma.pdf

 

Hier vind je een filmpje over vertellen in een cirkel. De Inspiratiedagen zijn volzet, maar als je me mailt, word je op de hoogte gehouden van het vervolg.


FonkelvogelEuropaFEST