Verhalen voor het leven

Vertelvoorstellingen, levensverhalen, vertelwandelingen

Levensverhalen

Van voorlezen tot het vertellen van levensverhalen

Wij zijn allemaal vertellers en we bestaan uit verhalen.  We groeien op, trekken de wereld in, we lachen, worden boos en we huilen, we ontmoeten mensen, worden verliefd, gaan werken, gaan uiteen, dromen spatten uit elkaar, nieuwe dingen ontstaan ...

Alles wat je leven veranderd heeft, is een verhaal waard.  Het hoeft zelfs niet onverwacht gebeurd te zijn. Elke overgang, verhuis, verliefdheid, reis... nodigt uit tot vertellen.  Natuurlijk zijn er ook echte crisissen. Elke gebeurtenis die ons comfortabel leventje heeft overhoop gegooid of een andere kleur heeft gegeven aan ons leven, is de moeite waard en kan een parel van een verhaal worden.

Hoe beginnen we eraan? Je kan voorlezen voor ouderen, een prima aanleiding tot herinneringen vertellen. Je kan samenkomen tijdens een reeks werken met levensverhalen om herinneringen boven te halen en je kan intergenerationele ontmoetingen organiseren.

 

Mannenstraat

mannenstraatWelkom in de wijk van Sint-Jacob waar buurtcentrum Mannenstraat actief is.
Oorsprong Mannenstraat

De naam bestaat al sinds de 14e eeuw. Het was een smal straatje (max. 4 meter breed), zodat men de weg gewoonlijk met een verkleinwoord aanduidde: Mènnestroike. Riolering was er niet, het vuile water liep dus gewoon op de kasseien.
Edward Van Even (stadsarchivaris van Leuven in de 19de eeuw) schrijft dat de straat vroeger ook nog rue des Moines (Monnikenstraat) genoemd zou hebben. Er is echter niets terug te vinden over een mannenklooster in deze wijk. De schrijfwijze van de straatnaam was gevarieerd: Menninstrate, Mennenstrate, Mennuncstrate, Menninckstrate, Menninkstrate.
bron Kathia Glabeke

De mensen uit de Mannenstraat hebben al verschillende malen hun verhaal gedaan over het leven in de buurt. Maar woorden vervliegen ...

Op initiatief van cultuurcentrum 30CC en buurtcentrum Mannenstraat werden hun verhalen nu opgetekend onder leiding van vertelster Rien Van Meensel. Het geheel is gebundeld in een unieke wandelgids langs 22 haltes met een veelvoud aan herinneringen en prachtige archieffoto's.

De verhalen op deze unieke wandeling focussen niet op bekendheden of grote namen, maar brengen herinneringen aan tijden die misschien wat 'trager' en 'armer' waren, maar tegelijk ook zoveel rijker en warmer. Ze zijn echter niet bedoeld als een nostalgisch verlangen, maar lezen vooral als een uitnodiging om elkaar weer meer te ontmoeten, op deze en andere wandelpaden.

Het wandelboekje 'Als straten en stenen zouden spreken' is voor € 1 te koop in het buurtcentrum (Groefstraat 2, Leuven) of aan de onthaal- en ticketbalie in de Bib Leuven, Diestsestraat 49, Leuven.

verhalen Lea Hoes, Fred Van Caneghem, Rik Coeckelberghs †, Jacques Van Bunderen, Frans Struyven, Doke Dilen, Nicole Buts, Jeannine Haubourdijn, Joske Delfosse†, Angeline Otzer, Yvonne Moens, Polleke Peeters, Marieke Pieck†, Stef Hemelaers, Victor Van Hove en Frans Desmet verzameld en bewerkt door Rien Van Meensel op initiatief van buurtcentrum Mannenstraat en cultuurcentrum 30CC algemene coördinatie Danny Theuwis (30CC)

Download [pdf PDF, 13,85 MB] hier het wandelboekje.