Verhalen voor het leven

Vertelvoorstellingen, levensverhalen, vertelwandelingen

Rituelen

"Vieringen en rituelen zijn poëzie in de materiële wereld.  Nuinn"

Rituelen zijn symbolische handelingen die mensen doen bij speciale gebeurtenissen. Met rituelen verbinden we ons met onze familie, partner en vrienden. We willen intenties en wensen tonen en daarvoor gebruiken we symbolen en beelden. Symbolen vinden we dan weer terug in tradities of zijn heel persoonlijk. Door symbolische handelingen te doen, beleven we dingen die groter zijn dan onszelf. Rituelen werken het beste als ze aansluiten bij de belevingswereld van de persoon. De rituelen worden dan ook op maat gemaakt in overleg met jou en/of de betrokkene(n). Centraal staat een passend verhaal dat de gebeurtenis weerspiegelt.

Mogelijke rituelen zijn:

  1. Een lentefeest: kleine kinderen worden groot. Kinderen willen niet meer behandeld worden als een kleuter… maar toch moet er nog echt worden gezorgd. Het thema van het feest wordt in overleg gekozen: indianen, heksen,… En dan begint de puberteit. Ze zoeken hun eigen weg en hebben eigen meningen en vrienden. Aan beide kanten moet een beetje worden losgelaten.  Het thema wordt gekozen in overleg van met de jongere: de fakkel doorgeven, ezeltjes (echt waar)... 
  2. Naamgevingsfeest, een welkom in deze wereld.
  3. Verjaardag, huwelijk, pensionering, e.a.

Eerst vindt een voorbereidend gesprek plaats met betrokkene(n) of met de persoon die de betrokkene goed kent. Soms is het feest een verrassing. Ik schrijf een scenario uit en help bij het zoeken van passende teksten, liederen, een verhaal en versiering van de ruimte.